Blog pokoušející se mapovat kvalitní filmovou tvorbu u nás i ve světě...

Město andělů (City of Angels)

17. 6. 2009 16:39
Rubrika: Legendy | Štítky: andele , film

CSFD

"Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale lásku bych neměl..."

 

Holywodský kýč. Neuvěřitelně pozitivní film, jehož stvárnění je ovšem prvoplánovitě pro masy. Když se anděl zamiluje do krásné ženy, nezbívá mu, než stát se člověkem. Rozhodně pozitivním aspektem je že děj bezvýhradně počítá s existencí boha.

Jenže ačkoliv Město andělů neurazí, potěší a odreaguje, nic jiného nepřináší. Nicolas Cage rozhodně mnohem víc exceluje v Obchodníkovy se smrtí. Holywodská komerčňárna, či jinak kýčovitá slaďárna nedává člověku příliš podnětů k přemýšlení. Snad jen základní myšlenku. Otázka zní, proč se tímhle filmem zabývat. No zaručit vám to nemůžu, ale mě se i přes všechnu prvoplánovitost a povrchnost líbí. Celkový dojem je tedy i přes všechnu levnou kýčovitost kladný.

Zpracování předvádí perfektní práci kameramanů, kteří vytváří idilický obrázek, pravda přeci jen víc vypadající jako dekorace, než jako atmosférické zpracování děje. Ve filmu je rovněž vhodně zvolena hudba, která celý výkon štábu jen podtrhuje. Pokud se tedy smíříme s tím, že koukáme na přeslazený kýč, musíme uznat, že je alespoň velmi dobře natočen.

Pro srovnání je samozřejmě nejvhodnější starší bráška z Deutschlandu "Nebe nad Berlínem". I když pokud chceme tuto sladkou coververzi srovnat s lyrickou hlubokou a divácky nesmírně náročnou předlohou, dost pohoříme. Máme totiž před sebou protiklady. Jednoduchý sladký a povrchní americkou verzi, proti hluboké, složité, bezčasové, poetické a jen sporadicky dějové mistrovské verzi z německa. Tu vám zde rozeberu někdy jindy.

Celkové Hodnocení 55%

Trailer



Zobrazeno 1182×

Komentáře

RadekOwen

.. vec nazoru a vkusu, ac de opravdu, jak pises, o americkou sladarnu, tak je to dle meho velmi povedeny snimek .. moje hodnoceni: 85% ...

ElDedkus

To RO: samozřejmě, vždy to bude věc názoru. Ale při srovnání s Nebem nad Berlínem (čili předlohou), se ten film prostě moc nepoved. A ještě něco 55% není málo :-)

domecek

Po stránce filmařské je film "Nebe nad Berlínem" v porovnání s filmem "Město andělů" atmosférou rozhodně přirozenější, silnější, syrovější, pravdivější, herecké výkony jsou 1000 x lepší. Nicméně v obou případech je pro mne velké úskalí v samotném ději.<br />
ElDedkus píše, že:"Rozhodně pozitivním aspektem je že děj bezvýhradně počítá s existencí boha."<br />
<br />
No dobrá, ale není to na hodnocení filmu trochu málo?! Vždyť je psáno v listě Jakubově 2/19-20:"Ty věříš, že je jeden Bůh. To je správné. I démoni tomu věří, ale hrozí se toho. Neuznáš, ty nechápavý člověče, že víra bez skutků není k ničemu?"<br />
<br />
Kde je pak morální aspekt toho, že anděl padne, tedy rozuměj - vzepře se Bohu, byť pro lásku k ženě. Kde je apoštolské „Boha je třeba víc poslouchat než lidi."?! <br />
<br />
Kde je Kristovo:"Kdo miluje otce nebo matku víc nežli mne, není mne hoden; kdo miluje syna nebo dceru víc nežli mne, není mne hoden."?!

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz