Blog pokoušející se mapovat kvalitní filmovou tvorbu u nás i ve světě...

Avatar

28. 1. 2010 10:32
Rubrika: Novinky | Štítky: Cameron

Jamese Camerona zná leckdo, ale málo kdo věřil že tenhle chlapík je schopný natočit film který bude mít kromě "koulí" ještě mozek. Překvapil!

Avatar se odehrává v budoucnosti na vzdálené planetě, hrají v něm prim hightech vychitávky, prostě sci-fi. Ano uznávám, scénárista tam moc novinek nevymyslel, ale vše co ukradl z Matrixu nebo třeba z existenZ, dokázal alespoň použít neotřele, nápaditě, nově, prostě tak, že to sice není nové, ale ani klišé... (teda až na srandovní grafiku připojování vykuchanou ze Star Gate (ta mi fakt vadí, protože tu sem vyděl mockrát na to, aby mě ještě bavila...)) Zpracování lehce kíčovité, ale milé. Některé záběry (alespoň ve "tři dé") jsou monumentální a člověk si tu prvoplánovitou kýčovitost ani neuvědomuje. Popravdě vyzuál je úchvatný.

Děj je sice předvídatelný, ale má spád. Dost ho kazí pohádkový happáč, ale těžko ho vyčítat de-facto rodiné Space Opeře... A paraleli! Přátelé to co se dá číst mezi řádky je prostě bomba. Paralela Avataru s genocidním kolonizováním Ameriky evropany (krvavé vybíjení domorodců kvůli touze po zisku) je sice patrná, ale přiznávám že mne napadla až později. Daleko víc na člověka dýchá dnešní konflikty v Afgánistánu nebo Iráku. Film se nesnaží pojednávat o tom kdo je v právu, ale o tom jak se ti "silní" chovají bez špetky respektu v cizí zemi. Velitel Bezpečáků by klidně svoje řeči mohl vést na shromáždění OSN a nikoho by nenapadlo že to je sci-fi. Tím dostává trochu lepší světlo to, že zlí dostanou po čuni. Pěkná vize.

Samostatný odstavec zaslouží diskutovaná náboženská stránka filmu. Uznávám, že těm kteří mají v kebulích spirituální guláš, ho avatar pěkně ode dna promíchá a přisipe nějáké to koření. Už vidím všechny čerpače energií ze stromů jak se na kinosedátku ošívájí, protože chtějí křičet na celé kolo "Já to říkal"! Tohle úskalý je holt u sci-fi tvorby dost časté. Nadruhou stranu, při nahlížení na věc jako na obraz to naší výru určitě neurazí, naopak bych vyděl dost paralel. Až na to budete čučet, zkuste místo "Ejva" dát Hospodin Tvůrce nebo Duch Svatý...

Srovnání: Srovnám li Avatar třeba z Matrixem (první díl), dostanu dva zlomy v oblasti sci-fi. Avatar narozdíl od metrixu nepřináší revoluční nové téma, ale za to dokonale kloubí stará známá témata a používá je dokonale. Fifti-fifti. Dějově však dává Avatar Matrixu dost na zadek a to i přes to, že je děj Avataru dost pohádkový.

Doporučuji vydět!

CSFD

Zobrazeno 1558×

Komentáře

domecek

ad 3D filmy, se už nemohu dočkat na jarní premiéru Alenky v říši divů Tima Burtona

ElDedkus

Domecek, jasná věc Tima Burtona si nechci nechat ujít...

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz