Blog pokoušející se mapovat kvalitní filmovou tvorbu u nás i ve světě...

Hvězdný Prach (stardust)

21. 6. 2010 15:10
Rubrika: Legendy

Tak po delší době se chystám s vámi zase podělit o nějákej ten filmovej zážiteček. Těch by venkoncem bylo i dost, ale není čas ani vůle o nich psát. Vlastně i kdybych přestal koukat na filmy úplně, pořád bych měl takovou zásobu...

Dneska se ohlédnu za dílkem z roku 2007 od režiséra Matthewa Vaughna "Hvězdný Prach". Ve svém okolí slýchám na tento film různé názory. Já ho mám osobně ale opravdu rád.

Filmová adaptace stejnojmeného románu od Neila Gaimana přináší zaujme jednoznačně přátelskou pohodovou vizáží. Autor nás zavádí do vesnice Zeď, jejíž filmová podoba na nás prostě dýchne pohodu, která se nás pak bude držet až do konce filmu. Vizuální balení sice není nic zázračného, inovativního ani překvapivého, ale je prostě hezké a celkově příjemné. Po herecké stránce nám jistou kvalitu slibuje jméno De Niro a kromě něho také třeba Michelle Pfeiffer. Tyhle dvě jména jistě nenechají nikoho na pochybách a divák ví, že se má na co těšit.

No a pak je tu kámen základní, tedy samotný příběh. Hvězdný Prach je původně komix (!), což nám nic moc echt neslibuje, ale mi co už předtím četli knižní verzi, jsme se nebáli špatného příběhu, ale spíš typického filmového vykuchání. Tady jsme však režiséra Vaughna podcenili. Pohádkové dobrodružství Tristana, obyčejného prosťáčka ze vsi se jménem Zeď, který jak se ukáže... (hele to ne, jen se hezky koukněte) zavede právě za onu zeď, po níž se zmíněná vesnice jmenuje. A má li to být jak jsem napsal pohádkový příběh, nikoho nepřekvapí, že za zdí je svět naprosto podivuhodný a tak trochu (dobře trochu dost) fantastický. Ono co taky čekat od světa který je za zdí, po které se jmenuje vesnice a za kterou se nesmí chodit. (já bych ze zkušenosti čekal asi továrnu...). Proč se tam vypraví už nechám jako překvapení při sledování filmu, jen prozradím, že se to samozřejmě poněkud z komplikuje a tak se účel nakonec stane prostředkem a prostředek účelem (a půjde samozřejmě o ženské). Děj má spád a vtip, nudit se tedy nebudete.

Co bych filmu vytkl? Ási by se něco našlo, ale je to pohádka a tak jí trochu té naivity a pohádkovosti musíme odpustit. Trochu odfláklé efekty jsou spíše následek kasy, která měla dno a kromě toho, super hi-tech filmů je dost, takže beru všema deseti jeden bez pompézních suber efektů, který ale o to víc čerpá z příběhu, herci v něm hrají a děj se děje. Jediné co se dá trochu zdrbnout holy-woodo finále, které je tak strašně pompézní a finálovaté, že se k filmu celkem ani moc nehodí. Ale to je holt daň zaplacená konzumu, který ať se to komu líbí nebo ne, filmům vládne.

Osobně tedy Hvězdný Prach doporučuji, ale jinak bych o něm asi nepsal. :-)

Trailer

CSFD

 

 

Zobrazeno 764×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz