Blog pokoušející se mapovat kvalitní filmovou tvorbu u nás i ve světě...

Dveře v podlaze (The Door In The Floor)

20. 6. 2009 0:00
Rubrika: Legendy | Štítky: film , John Irving

CSFD

"Nikdy není tak zle, aby..."

Neobyčejný příběh podle stejnomené novely Johna Irvinga, odehrávající se během jednoho osudového léta v Hamptonu. Spisovatel Ted bere na stáž mladého asistenta. Film zachycuje krizi jednoho vztahu a zároveň půsebení mladého hrdiny na rodinu svého zaměstnavatele a její působení na něj.

Postavu hlavního hrdiny autor vystavuje nelehkému údělu, který díky schopnosti režiséra můžete prožívat velmi úzce spolu sním. Hrdina se dostává do rodiny která se vinou dávné nehody ocitá v krizi. Spůsob jakým onu krizi film líčí vás nemůže nechat chladnými. To jak se ze zdánlivé idilky stává drama plné depresí žalující světu obvinění z krutosti je skutečně od Irviga i režiséra Toda Williamse mistrný počin

Technicky film nepřináší nič příliž zajímavého, ale ani nic nepříjemného, co by se mu dalo vytknout. Tedy alespoň na první shlédnutí. Esteticky příjemné pojetí záběrů nenarušuje tok myšlenek, který naopak nenásilnou formou potrhuje. Čily třikrát sláva pánům střihačům a kameramanovu.

Srovnání tohoto filmu se nabízí s českou tvorbou, konkrétně s takovými veličinami jako Kolja, či Vratné Lehve. Osobně bych tyto filmi seřadil asi: nejlepší Kolja potom Dveře v podlaze a daleko za tím Flašky. Zatímco příběh vrtných lahví diváka nechává trochu stranou dveře v podlaze vtahují do děje. Zatímco flašky diváka jen tak houpají svým zdělením, Irving váz vezme na horskou dráhu. Zatím co vratné láhve končí nijak, konec Dveří v podlaze vás nenechá v klídku a vpohodě dožrat popkorn a jít spát.

Moje hodnocení 90%

Trailer


Zobrazeno 1162×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz